My beautiful Hawaii

[klik op de foto voor diashow]

Hawaii is een relatief onbekende bestemming maar het is verrassend mooi. We zijn op vier eilanden geweest, ieder met een eigen karakter en natuurschoon. Deze eilanden zijn:

Het laatste eiland is het kleinst maar het mooist. Wij hadden die voor het laatst bewaard en daar zijn we ook het langst geweest. We hadden geen hotels geboekt maar bed and breakfast onderkomens en appartementen van Amerikanen van het vasteland die het als vakantieonderkomen hebben en het voor de rest van het jaar verhuren. Verder hadden we op elk eiland een auto gehuurd vanaf het moment van aankomst.

We zijn via Londen en Los Angeles naar Honolulu gevlogen. Let op de overstaptijden want op LA heb je een flinke tijd nodig om door immigration te komen. Wij hebben meer dan een uur in de rij gestaan. Je bent alles bij elkaar wel 25 uur zoet.

De onderkomens hebben we geboekt via:
http://www.homeaway.nl
http://www.airbnb.com

We hebben ter plekke reisboeken gekocht die ons werkelijk overal gebracht hebben. Je kunt ze sowieso op ieder vliegveld van de eilanden kopen of via Amazon online. Om een idee te krijgen kijk dan op: http://www.hawaiirevealed.com
Ze zijn heel luchtig geschreven met duidelijke tips en vol met foto’s en kaarten.

Een algemen site over Hawaii: http://www.gohawaii.com

Oahu
Op dit eiland kom je aan in Honolulu. Dit is de enige metropool van alle eilanden. Aangezien wij wat meer van de rust houden, hebben wij in Kailua een kamer bij een echtpaar gehuurd. Kailua is overigens het dorp waar Obama elk jaar kerst komt vieren. Het ligt vlak aan de kust en bent zo op het strand voor een mooie zonsopkomst (vroeg je bed uit).
Hanauma Bay is een prachtige baai waar je prachtig kunt snorkelen. Je moet toegang betalen en je staat even in de rij maar de mensen verspreiden zich snel. Honolulu heeft een paar bezienswaardigheden; Pearl Harbour, Waikiki Beach en Daimond Head. Waikiki Beach is op zich leuk om geweest te zijn en vanaf Daimond Head heb je een geweldig uitzicht op Honolulu. Verder is het wel het minste eiland van de vier.

Maui
Daar hadden we een appartement in Kihei. Zeker geen spectaculair dorp maar een mooie uitvalsbasis om er op uit te trekken. Lahaina is een erg leuk dorp maar toch alweer een half uur bij Kihei vandaan. Er zijn erg fraaie dingen te zien. Hier volgen er een paar.
De Ioa Needle ligt in een park en is een aparte rots in een prachtig begroeide omgeving. Wees er voor 10:00 want anders verdwijnt hij in de mist. Daarnaast moeten jullie de “Road to Hana” gaan rijden. Eén van de mooiste kustwegen ter wereld. Het is ongeveer 70 km maar heeft 650 bochten en 59 “one lane” bruggen. Fantastisch mooi.
Ook is de tocht naar de ruim 3000 meter hoge vulkaan Haleakala erg mooi. Een ruige, mystieke omgeving. Zonsopkomst schijnt erg fraai te zijn maar dan moet je om 4:00 ’s ochtends gaan rijden want je bent er niet zomaar.
Ook op het water is het fraai. Een snorkeltocht naar Molokini is erg leuk. Wij hebben dat bij Pacific Whale Foundation gedaan. In het winterseizoen zijn er erg veel bultrug walvissen rondom Maui. Wij willen nog een keer terug rond die tijd. Een absolute must! Wij hebben bultruggen in Australie gezien en is geweldig om te zien.
Verder als je de andere kant van het eiland rond rijdt (tegengestelde richting van de road to Hana), dan kom je prachtige baaien tegen waaronder Honolua Bay. Wij hebben er prachtig gesnorkeld maar in jullie tijd wordt er vooral gesurfd omdat de golven vele malen hoger zijn.

Big Island
Dit eiland is met recht “big” en in de dagen dat wij er zijn geweest hebben we de helft niet gezien. Dat komt vooral omdat we gekozen hadden om op één plek te gaan zitten. Ik beveel je aan om je verblijf daar te splitsen en twee verschillende adressen. Wij zaten in Captain Cook. Het is een actief vulkanisch eiland zoals in Vulcano National Park kunt zien. Als je geluk hebt, kun je zelfs de lava de oceaan in zien stromen. Wij hadden dat geluk niet maar het is wel indrukwekkend. Daarnaast is Akaka Falls in de buurt van Hilo erg mooi om te bekijken.
We hebben met de dolfijnen gezwommen met “Sunlight on Water”, één van de mooiste belevenissen in ons reis leven. Zijn organiseren ’s avonds ook nog trips om manta roggen te zien. We hebben het geprobeerd, maar niet gezien. Dieren laten eenmaal zich niet sturen. We hebben in Kealakekua Bay gekanood. Dit was ook leuk om te doen. Er zwemmen regelmatig dolfijnen in de baai en die hebben we daar ook gezien. Mooi snorkelen bij het Captain Cook monument. Wat ook een mooie baai is om te snorkelen is Honaunau bay bij Two Steps; een zee aquarium met zee schildpadden etc.

Kauai
Absoluut het mooiste eiland van de vier. Wij gaan ook zeker ooit nog eens terug. De natuur is overweldigend en zeer indrukwekkend. Talloze films zijn er opgenomen. Meer als de helft van het eiland is onbegaanbaar maar dat let niet dat je daar een fantastische tijd kunt hebben. Wij zaten in Princeville in het noorden van het eiland. Het eiland is niet heel erg groot dus was het geen ramp om niet centraal te zitten. Je zit daarentegen dicht bij de mooiste kustlijn ter wereld; Napali Coast. Ga een deel van de Kalalau trail lopen en jullie zullen het met mij eens zijn.
Je kunt de kust per boot bekijken of met een helicopter. Wij hebben het laatste ook gedaan. In een helicopter zonder deuren. Het kost wat maar het is geweldig. Wij hebben dit gedaan bij Inter Island Helicopter. In 70 minuten over dit prachtige eiland; een real life National Geographic documentaire. Ik heb hier werkelijk prachtige foto’s gemaakt. Zo kom je bij Mount Wai Ale Ale (een van de natste plakken op aarde) en bij Jurassic Falls.
Op weg naar de helitrip zijn we naar Waimea Canyon en de Napali Coast look out geweest. Zorg dat je bij de laatste vroeg bent want anders verdwijnt het uitzicht in de wolken. Althans in onze tijd van het jaar. Ga naar Tunnels beach en Hanalei bay en rij met de auto naar de kustlijn. Bezoek Wailua falls en Wailua River. Er zijn op het eiland tientallen trails om te lopen. Er zijn fantastische baaien en stranden en pak onderweg Kilauea Lighthouse mee.