Het zuidelijk deel van Spanje; Andalusie

[klik op de foto voor diashow]

Andalusië ligt in het zuiden van Spanje en bestaat uit acht provincies: Huelva, Sevilla, Cadiz, Cordoba, Malaga, Jaen, Granada en Almeria. Andalusië grenst in het noorden aan de provincies Castilla La Mancha en Extremadura, in het zuiden en het oosten aan de Middellandse Zee en in het westen aan Portugal.

Landschap
Het landschap is zeer afwisselend met een enorme uitgestrekte kustlijn, maar in het binnenland hoge bergen. In de Sierra Nevada ligt de hoogste berg van het Spaanse vasteland de Mulhacen (3481 meter). De belangrijkste rivier is de Guadalquivir.

Klimaat
Andalusië is één van de warmste streken van Spanje en ook één van de droogste streken. Er is een groot verschil tussen de kust en het binnenland. Aan de kust is het zacht maar in het binnenland ( Sierra Nevada) kan er geskied worden. De zomers zijn in heel Andalusië heet en duren van mei tot oktober. Sevilla kent gemiddelde zomertemperaturen van 36 graden Celsius. Aan de kust is het iets aangenamer door de nabijheid van zeewater en wind. De neerslag ligt ver onder het Nederlands gemiddelde. In de buurt van Almeria ligt de enige woestijn van Europa.