Veeeeel Gaudi

[klik op de foto voor diashow]

Barcelona bruist. 24 uur per dag. Overdag kun je genieten van de musea, winkels en architectonische hoogstandjes. 's Avonds heeft Barcelona een bruisend nachtleven. Even uitrusten? Geniet dan van een koel drankje met tapas in een van de vele barretjes of terrasjes of ga uitwaaien op het stadstrand aan de Middelandse zee en geniet van de warme Spaanse zon.

Barcelona heeft vele bezienswaardigheden waarbij de woderbaarlijke ontwerpen van Gaudi de boventoon voeren. Daarnaast zij  er vele restaurantjes waar heerlijk gegeten en gedronken kan worden.

Gaudi's wonderen

Sagrada Familia
Al jaren het symbool van Barcelona. De bouw van deze modernistische kathedraal begon in 1886, maar Antoni Gaudi's meesterwerk is nog altijd niet afgerond. Het binnenwerk is klaar, maar aan de buitenkant wordt nog volop gebouwd aan de torend - de hoogste toren (170 meter) zal naar verwachting in 2014 een plekje in de skyline van Barcelona hebben opgeëist.

Parc Güell
Het hooggelegen Parc Güell is begin 1900 gebouwd op een landgoed op de berg Muntanya Peladade in de Barcelonese wijk La Salut. Vanaf de mozaieken banken in het park heb je een fantastisch uitzicht over Barcelona en de Middelandse zee. In het weekend - en dan met name op de zondagochtend - kan het nogal druk zijn. Door de week bij zonsondergang is vaak een betere keuze. Dankzij de roltrappen hoef je tegenwoordig niet helemaal meer naar boven te klimmen (maar een taxi of de bus is nog steeds sneller). Vergeet niet Gaudi's voormalige woning in Parc Güell te bezoeken. Het is tegenwoordig een museum.

Casa Milà
Casa Mila werd in 1910 gebouwd. Een bezoek aan het sprookjesachtige ontwerp met de golvende vloeren, merkwaardig gevormde schoorstenen en schitterende mozaieken vol verwijzingen naar dieren en planten is een ware belevenis. Ook voor kinderen en niet-architectuur liefhebbers. Geniet ook van het uizicht over de bergen en de zee. Hoewel er gewoon mensen in het huis wonen, met een huurcontract voor het leven, is de steengroeve zoals het huis ook wel wordt genoemd, deels geopend voor publiek.

Casa Batlló
Casa Batlló ligt even verderop aan dezelfde straat als de Casa Milà. Begin 1900 verbouwde Gaudí dit huis aan de Passeig de Gracia en gaf het een modernistisch uiterlijk. Barcelona was verbaasd over het resultaat en gaf Casa Batlló (genoemd naar de opdrachtgever) de bijnaam 'huis der botten' en 'huis der geeuwen'. Het chique huis is geheel geopend voor bezoekers.

Meer dan alleen Gaudi
Naast alle bezienswaardigheden van Gaudi valt in Barcelona nog veel meer te zien. Hieronder volgen er nog enkele;

De Ramblas en Plaça Reial
La Rambla is de beroemde straat van Barcelona. Op de wandelpromenade kun je heerlijk flaneren. Er zijn terrasjes, winkeltjes, bloemenstalletjes en allerlei verkopers en straatartiesten. De Ramblas begint bij het Plaça de Catalunya en loopt door tot aan de Middellandse zee.
Aan La Rambla nummer 91 ligt de drukke Mercat de la Boqueria. Op deze overdekte markt kun je allerlei typische Spaanse delicatessen kopen waaronder schapenkoppen, varkenspoten, pens en hersenen en is daarom een bezoek zeker waard. Het Plaça Reial ligt naast de de Ramblas en is het mooiste plein van Barcelona.

Camp Nou Stadion
Barcelona is ook synoniem voor de populaire voetbalclub. Het Camp Nou Stadion in Barcelona is de thuisbasis zowel FC Barcelona als het Catalaans voetbalelftal. Het stadion werd in 1957 geopend en biedt plaats aan bijna 100.000 supporters. Het mooiste is natuurlijk om hier een wedstrijd bij te wonen. Heb je geen kaartjes? Bezoek dan het clubmuseum van Barça.